Rusland wil VN-actie tegen geweld in Oekraïne

Rusland heeft een resolutie bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorgesteld waarin wordt opgeroepen om al het geweld in Oekraïne te beëindigen. Dat blijkt uit een document dat donderdag in handen was van persbureau AP. In de tekst wordt een nationale dialoog met alle betrokken politieke groepen en regio's voorgesteld.

De conceptresolutie is een vervolg op de tekst die de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin op 2 juni onder de leden van de Veiligheidsraad liet circuleren. Het document borduurt voort op een eerder plan van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa om vrede en stabiliteit in Oekraïne te bereiken. Volgens Tsjoerkin was er in New York slechts een korte discussie over de tekst, waarbij enkele leden de resolutie steunden en anderen aanpassingen suggereerden. Vrijdag wordt de resolutie verder besproken in de hoop deze snel aangenomen te laten worden, aldus Tsjoerkin.

Of dit ook gaat gebeuren lijkt onwaarschijnlijk. Westerse diplomaten eisen dat iedere resolutie omtrent Oekraïne melding maakt van de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land. In de Russische concepttekst wordt hier met geen woord over gerept.

In het oosten van Oekraïne houden pro-Russische separatisten al maanden regeringsgebouwen en steden bezet. In april riepen de rebellen na een omstreden referendum eenzijdig de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk uit. Eerder annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Bij gevechten tussen de separatisten en het regeringsleger zijn al tientallen mensen om het leven gekomen.