Familie Poot zet Chipshol te koop

Gebiedsontwikkelaar Chipshol staat te koop. De familie Poot stopt met de onderneming en zet haar grondbezit bij Schiphol in de etalage. Dat zeggen oprichter Jan Poot en zijn zoon Peter vrijdag in Het Financieele Dagblad.

De familie heeft 150 hectare grond bij de Amsterdamse luchthaven. De totale waarde daarvan ligt volgens de krant tussen de anderhalf en drie miljard euro. De familie wil zelf geen verkoopprijs noemen.

De fysieke gesteldheid van de bijna 90-jarige oprichter is naar eigen zeggen de doorslaggevende reden om te stoppen. "Ik voel dat mijn krachten flink achteruitgaan", aldus Jan Poot in de krant. Zijn zoon Peter is niet van plan het levenswerk van zijn vader voort te zetten. "Daarom zeggen Peter en ik: we stoppen ermee, we verkopen de zaak."

Jan Poot had grootse plannen met het gebied rond Schiphol. Hij wilde een stad creëren, met kantoren, appartementen, winkels en golfbanen, net als in Dubai. Schiphol en de overheid gingen daar echter tegenin en door een uitspraak van de rechter verloor Poot driekwart van zijn grond.

Aan die 'grondoorlog' komt nu dus na twintig jaar een einde. "Het is mooi geweest. We hebben twintig jaar lang meer dan ons best gedaan", aldus Peter Poot. Hij gelooft nog steeds in de potentie van het gebied. "Het is ons helaas al die jaren niet gelukt er een centrum van internationale allure van te maken. We wilden altijd produceren, maar we werden gedwongen te procederen. Waarschijnlijk lukt het buitenlandse partijen wel."

De drie kantoren op Schiphol-Rijk, met een brutovloeroppervlak van dertigduizend vierkante meter wil Poot nog aanhouden. "Wij zijn trots op die kantoren, omdat ze de uitzonderlijke visie van mijn vader op gebiedsontwikkeling en de airportcity vertolken."