Kim Jong Un censureert Noord-Koreaans weerbericht

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft de meteorologische dienst in zijn land censuur opgelegd vanwege 'incorrecte' weersvoorspellingen. Dat heeft persbureau AFP donderdag gemeld. Kim is woedend op de weerdienst en zegt dat hun wetenschap niet deugt.

"Er zijn veel foute voorspellingen doordat de meteorologische observaties niet op een moderne en wetenschappelijke manier hebben plaatsgevonden," zei Kim. Hij roept de dienst op om zijn werk en apparatuur 'fundamenteel' te verbeteren. Correcte en nauwkeurige weersvoorspellingen zijn nodig om de 'levens en eigendommen' van het volk te beschermen tegen natuurrampen die worden veroorzaakt door het 'abnormale klimaatfenomeen', aldus Kim.

Het is ongebruikelijk dat de Noord-Koreaanse leider openlijk kritiek uit op overheidsinstellingen. Noord-Korea heeft regelmatig te lijden onder natuurrampen, zoals overstromingen, orkanen en droogte. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bood Noord-Korea donderdag aan te helpen zijn weersvoorspellingen te verbeteren.