'Slaafgarnalen' uit Belgische winkelschappen

Supermarktketens in België halen producten uit hun schappen waar mogelijk garnalen in zijn verwerkt die met behulp van moderne slavernij zijn geproduceerd. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Het zou vooral gaan om Thaise kant-en-klaarmaaltijden.

The Guardian onthulde eerder deze week dat het voer dat wordt gebruikt voor kweekgarnalen dikwijls geproduceerd wordt onder mensonterende omstandigheden. Mensenhandel, slavernij en extreem geweld worden ingezet om de productiekosten maar zo laag mogelijk te houden.

Dit visvoer wordt ingekocht door het Thaise bedrijf CP Foods. Verschillende Belgische supermarktketens - Carrefour, Colruyt, Match en Cora - hebben producten van CP Foods in de schappen liggen, schrijft De Standaard. Carrefour en Colruyt zouden inmiddels hebben aangegeven de producten voorlopig te weren.

Volgens The Guardian worden de kweekgarnalen verkocht in grote ketens als Carrefour, Walmart en Tesco. Ook de Aldi verkoopt de zeevruchten, maar of ze in Nederland te krijgen zijn is nog niet duidelijk.