[WK] Voorbeschouwing Groep H

Later vandaag begint het WK voetbal in Brazilië. Daarom blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag kijken we tot slot nog naar groep H, waarin onder meer België en Zuid-Korea vertegenwoordigd zijn.

België

België geeft in Brazilië voor de twaalfde keer acte de présence op een WK-eindronde. De Rode Duivels bereikten het eindtoernooi door in de groepsfase eerste te worden. Kroatië, Servië, Schotland, Wales en Macedonië volgden de selectie van bondscoach Marc Wilmots op gepaste afstand. Er werd namelijk acht keer gewonnen en twee keer verloren. Twee van de sterren binnen de Belgische selectie zijn Vincent Kompany en Daniel Van Buyten.


Romelo Lukaku in actie tijdens duel tegen Wales (PRO SHOTS / Peter Lous)

In het verleden presteerde België redelijk op een wereldkampioenschap. Toch dateert de laatste keer alweer uit 2002; het jaar dat Nederland kwalificatie misliep. In de eerste jaren werd de eerste ronde nooit overleefd, maar dat veranderde in 1982. Toen reikte de ploeg tot de derde ronde. Alle daaropvolgende deelnames, 1998 uitgezonderd, leverde ook minimaal een plekje in de tweede ronde op.

Algerije

Voor Algerije begon de kwalificatie in de tweede ronde van de CAF. Daarin trof het land tijdens de groepswedstrijden Mali, Benin en Rwanda. Dit leverde de Algerijnen uiteindelijk vijf overwinning en één nederlaag op. In de derde ronde werd Algerije aan Burkina Faso gekoppeld. Aanvankelijk leek laatstgenoemde zich via een 3-2 zege te plaatsen voor het WK voetbal, maar in de return won de Algerijnse ploeg met 1-0, waardoor de gemaakte uitdoelpunten de doorslag gaven. De meest ervaren Algerijn is Madjid Bouherra met 61 interlands.

Algerije kwam in het verleden pas drie keer uit op de eindronde van een WK en kwam daarin nooit verder dan de eerste ronde. De verwachting is ook dit jaar dat het land, met het oog op de groep, niet verder zal komen dan drie duels. Toch kunnen er altijd verrassingen plaats vinden, dus helemaal kansloos is het land ook weer niet.

Rusland

Rusland kende tijdens de kwalificatie de nodige problemen, maar werd uiteindelijk toch groepswinnaar. Al was nummer twee Portugal er heel dicht bij met slechts één punt verschil. Ook Israël, Azerbeidzjan, Noord-Ierland en Luxemburg konden de Russen niet in verlegenheid brengen. De Russische ploeg boekte zijn grootste zege in de groep op Israël. Alexander Kerzhakov had een groot aandeel met twee doelpunten en is ook één van de sterkhouders van de ploeg van bondscoach Fabio Capello.

Net als voor België is deelname aan een WK-eindronde ook voor de Russen alweer even geleden. De laatste keer dateert uit 2002 (Zuid-Korea). In de daaropvolgende edities slaagde Rusland er niet om kwalificatie af te dwingen. De enige deelnames als het huidige land (1994 en 2002) leverden niets op. Telkens was de eerste ronde ook meteen het eindstation.

Zuid-Korea

Zuid-Korea is het laatste land uit deze groep en begon de kwalificatie in de derde ronde van de CAF. In deze groep troffen de Zuid-Koreanen Libanon, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Aziatische land ging er uiteindelijk met de groepswinst vandoor, mede door vier zeges, één gelijkspel en één nederlaag. In de vierde ronde volgde opnieuw een kleine competitie. Ditmaal waren Iran, Oezbekistan, Qatar en opnieuw Libanon de opponenten. Via vier keer winst, twee keer gelijkspel en twee verliespartijen werd uiteindelijk kwalificatie afgedwongen. Iran pakte de groepswinst met slechts twee punten verschil.


Kim Bo Kyung tijdens oefeninterland tegen Kroatië (PRO SHOTS / Action Images)

In 2002 boekte Zuid-Korea de beste prestatie op een WK-eindronde. Aan de hand van Guus Hiddink werd namelijk de vierde plaats in de wacht gesleept. In de edities daarna stokten de deelname in de eerste of de tweede ronde. Toch mogen de Zuid-Koreanen niet onderschat worden, want in eigen land hebben ze laten zien weldegelijk te kunnen voetballen. Het is dus afwachten hoe de formatie in Brazilië gaat fungeren.

Wedstrijdschema

17/06 18.00 België - Algerije
18/06 00.00 Rusland - Zuid-Korea

22/06 18.00 België - Rusland
22/06 21.00 Zuid-Korea - Algerije

26/06 22.00 Zuid-Korea - België
26/06 22.00 Algerije - Rusland