'D66+VVD+SP gaat lukken'

Twaalf weken na de gemeenteraadsverkiezingen lijkt er dan toch eindelijk een hoofdstedelijk bestuur onder leiding van D66 en zonder de PvdA te gaan komen. Volgens bronnen van AT5 zitten de democraten samen met de VVD en de SP dichtbij een akkoord.

Nadat D66 met een monsterzege de PvdA in Amsterdam voor het eerst sinds 1946 had onttroond draalden de partijen wekenlang om elkaar heen. In eerste instantie probeerden de democraten het met VVD en GroenLinks, omdat ze alledrie in zekere zin liberaal genoemd kunnen worden.

GroenLinks wilde echter de PvdA erbij hebben, terwijl D66 juist alles uit de kast wilde halen om aan te tonen dat Amsterdam ook zonder de sociaaldemocraten kon worden bestuurd. Tegelijk namen de democraten een gok door aan de VVD vast te houden.

Hierdoor dreigde het voor D66 op meerdere momenten in de soep te lopen. Vooral toen GroenLinks het voor gezien hield, leken de democraten opnieuw, net als vier jaar geleden, de regie over de collegeonderhandelingen kwijt te raken. Nu lijkt het bereiken van een akkoord een kwestie van hooguit enkele dagen.

Volgens ingewijden schiet de SP er niets mee op om de onderhandelingen te laten klappen. Hoewel de zogeheten 'linkse droomcoalitie' van PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren dan zo'n beetje als enige overblijft, willen de socialisten veel liever bewijzen dat er met hen te onderhandelen valt. Bovendien zijn ze in alle jaren dat de PvdA aan de macht was, nooit door die partij aan de onderhandelingstafel uitgenodigd.