LAKS wil toch geen genadezesjes

De oproep van het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) aan docenten op middelbare scholen om eindexamenkandidaten die een paar tienden tekortkomen om te slagen genadezesjes te geven was niet zo bedoeld. Het LAKS wilde met de oproep alleen het sociaal leenstelsel onder de aandacht brengen, meldt de organisatie dinsdag.

Het LAKS deed de oproep maandag. Door leerlingen die het net niet redden te matsen krijgen ze niet te maken met het leenstelsel, dat het kabinet per 1 september 2015 wil invoeren, gaf de scholierenorganisatie aan. De examens liggen inmiddels echter al kant en klaar bij het College van Examens, iets wat het LAKS stelt zelf ook wel te weten.

De oproep kwam het LAKS op flink wat kritiek te staan. "Het eerste dat we willen opmerken, is dat we overweldigd zijn door alle reacties die we hebben ontvangen. Voor LAKS is het prachtig om te zien dat heel Nederland zich druk maakt om ons onderwijs", meldt de scholierenorganisatie dinsdag in een verklaring.

Met de oproep wilde het LAKS naar eigen zeggen alleen duidelijk te maken dat op dit moment met het onderwijs wordt 'geknoeid'. "Namelijk door de komst van het sociaal leenstelsel. De 'genadezes' was dan weliswaar symbolisch, de achterliggende boodschap is relevanter dan ooit tevoren: een eindexamenkandidaat die op 11 of 12 juni te horen krijgt dat hij is gezakt, zit vanaf volgend jaar met zijn neus in de schulden."

Het sociaal leenstelsel mag volgens het LAKS nooit een obstakel zijn voor toegang tot het hoger onderwijs. "De komende jaren zal er een groot aantal scholieren zijn dat niet zal doorstuderen. Niet omdat zij dit niet willen, maar puur omdat de studie geheel uit eigen zak zal moeten worden betaald. Wij komen op voor de scholieren die niet langer de mogelijkheid hebben om te gaan studeren, niet voor mensen die niet voor het examen hebben geleerd."