Rome vraagt om geld voor restauratie oudheden

Burgemeester Ignazio Marino van Rome heeft maandag een groep buitenlandse diplomaten ontboden in een poging geld los te peuteren voor restauratie van sommige van de meest verwaarloosde oudheden in de eeuwige stad. Hij wil zo'n 200 miljoen euro bij elkaar krijgen.

De culturele schatten van Rome moeten worden beschouwd als erfgoed 'voor de hele mensheid', zei Marino. Hij wil een fonds oprichten dat de oudheden moet beheren en toeziet op het catalogiseren van een slordige honderdduizend dozen met opgegraven overblijfselen uit de Romeinse tijd en de restauratie van de vroegere trainingsvelden van de gladiatoren naast het Colosseum.

"Er zijn zoveel archeologische vondsten dat we ze niet eens allemaal in een afgesloten ruimte kunnen bewaren", zei Marino.

Er zijn al vaker initiatieven ontplooid om oudheden in Rome en andere Italiaanse steden te conserveren. Luxe bedrijven als Tod's, Fendi en Bulgari hebben grote bedragen gestort om belangrijke attracties in Rome te restaureren. Zo stelde lederwarenfabrikant Tod's 25 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van het Colosseum.

Marino zei dat hij al 'serieuze gesprekken' heeft gevoerd met potentiële geldschieters uit Azerbeidzjan, de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. De Britse ambassadeur Christopher Prentice stond sympathiek tegenover de plannen, maar zei ook dat 'er talrijke voorbeelden zijn van plaatsen waar geld uit Europese fondsen beschikbaar was zonder dat er iets mee gedaan is of uit voortgekomen'.

Anderen ween op de twijfelachtige reputatie van Italië waar het publieke gelden betreft. Zij merkten op dat Pompeï te kampen heeft met chronisch wanbeheer en corruptie.

Marino zei te hopen geld los te krijgen van particuliere bedrijven en investeerders 'die belang hechten aan cultureel erfgoed'. Hij zei inspiratie te hebben gekregen door de betrokkenheid van de particuliere sector bij het bewaren van cultureel erfgoed in de Verenigde Staten. "In de VS doneren veel mensen geld omdat ze vinden dat het moet", zei hij.