Zeven man opgepakt voor aanranding in Caïro

De Egyptische politie heeft maandag zeven mannen opgepakt die verdacht worden van de gewelddadige aanranding van een 19-jarige studente op het Tahrir-plein in Caïro. De aanranding gebeurde tijdens festiviteiten rond de inauguratie van de nieuwe president Abdel-Fattah el-Sissi, zondag.

De studente werd opgenomen in het ziekenhuis. Het ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat zeven verdachten waren opgepakt, in leeftijd variërend van 15 tot 49 jaar. Volgens de mededeling werden zij verdacht van het 'lastigvallen van verschillende meisjes'.

Op sociale media verschenen videobeelden waarop te zien is dat de 19-jarige vrouw geheel ontkleed en deels onder het bloed door politieagenten uit de menigte wordt geloodst. De video zorgde voor veel ophef, samen met een clip van een particulier televisiestation waarin een verslaggever op het plein meldt dat er verschillende aanrandingen waren geweest. De presentatrice in de studio lacht er om en zegt dat het zeker is 'omdat ze blij zijn'.

Seksueel geweld tegen vrouwen is een van de grotere misstanden in de Egyptische samenleving. Tijdens massademonstraties op het Tahrir-plein is het vaker voorgevallen dat vrouwen werden aangerand of zelfs verkracht. De interim-regering vaardigde vorige week een wet uit waarin dergelijk geweld strafbaar werd met vijf jaar gevangenis. Sommigen zeggen echter dat vrouwen lastiggevallen zullen blijven worden zolang de conservatieve moslimsamenleving vrouwen discrimineert en stelt dat vrouwen die zich niet zedig kleden en zich in het openbaar tussen vreemde mannen begeven het zelf over zich afroepen.