Jeugd VS jankt om film die in Amsterdam afspeelt

Het lokale sufferdje van Amsterdam, het Parool, schrijft dat de stad zich kan voorbereiden op een tsunami aan Amerikaanse jongeren. Een Amerikaanse tranentrekker die deze week in première ging speelt zich namelijk af in onze hoofdstad.

De film in kwestie heet The Fault in Our Stars en is een verfilming van het gelijknamige boek van John Green, een populaire schrijver en vlogger die samen met broer Hank al jaren populair-wetenschappelijke YouTube-kanalen als SciShow en CrashCourse beheert:

Het boek gaat over twee kankerpatiënten die letterlijk ten dode zijn opgeschreven maar verliefd op elkaar raken. In Amsterdam zoeken de twee naar het adres van de favoriete schrijver van het meisje van 't stel. De meeste toeristische locaties van de stad komen daarom in de film pontificaal in beeld.

De film wordt door reviewers en publiek goed ontvangen: volgens een recensie van The New Yorker snotterde het publiek wat af. Het Parool citeert: "Ik heb nog nooit een filmvertoning bezocht waar het publiek massaal aan het huilen was - niet snikken, of discreet snuiten, maar met hartverscheurende uithalen. (Ik was niet immuun)." 

Dat Greens boek gedeeltelijk in Amsterdam afspeelt is geen toeval. Hij heeft meermaals enkele weken tot langer dan een jaar in Nederland gewoond om hier te schrijven, les te geven en bijeenkomsten te organiseren.

 De trailer; de film draait vanaf 10 juli in de Nederlandse bioscopen.