Le Pen zegt oven te bouwen voor joodse criticaster

Opnieuw doet Jean-Marie Le Pen in Frankrijk stof opwaaien met een antisemitische uitspraak. De Europarlementariër van Front National doet in een interview dat is te zien op de site van Le Parisien harde uitspraken over zijn criticasters. "We zullen volgende keer een oven voor hem bouwen", zegt hij lachend over de joodse zanger Patrick Bruel.

De opmerking doet denken aan de verbrandingsovens die gebruikt werden voor de Holocaust. De beelden stonden volgens Le Parisien in eerste instantie op de site van Front National, maar zijn daar verwijderd.

Le Pen komt met enige regelmaat in opspraak en is zelfs veroordeeld voor antisemitisme. Zijn dochter Marine Le Pen, die nu de leider is van Front National, heeft afstand genomen van de denkbeelden van haar vader. Toch wordt ze erop aangesproken omdat hij nog altijd een prominente rol speelt in de partij.

De discussie over de mogelijk anti-joodse denkbeelden van Front National speelden rond de Europese Parlementsverkiezingen ook in Nederland een rol omdat Geert Wilders met de partij wil samenwerken.