Paus wil gebedstop voor het Midden-Oosten

Er zit geen politieke agenda achter de uitnodiging van paus Fransiscus om de Israëlische en Palestijnse president uit te nodigen voor een gebed bij de Sint-Pieter. Dat benadrukt het Vaticaan zondag. Het is de bedoeling om te bidden voor vrede, concrete politieke initiatieven worden niet verwacht.

In de Vaticaanse tuinen bij de Sint-Pieter is plaats voor christelijke, islamitische en joodse gebeden. Het verstevigt Fransiscus' imago van een paus die zich niet laat dicteren door diplomatiek of theologisch protocol en bereid is risico's te nemen voor de vrede.

De paus benadrukte tijdens zijn wekelijkse zegening het belang van 'verrassing' in de Katholieke Kerk, die daar niet meer toe in staat zou zijn nu haar boodschap van liefde 'zwak, ziek en stervende is en reanimatie nodig heeft'.

Twee weken geleden bracht Fransiscus een verrassingsbezoek aan Bethlehem. Hij stopte bij een Israëlische beveiligingsbarrière rond de bijbelse stad voor een gebed en veranderde vervolgens op verzoek van Israël zijn drukke programma om te bidden bij een herdenkingsmonument voor joden die gedood zijn bij aanvallen.

"Vrede is een geschenk van God, maar heeft onze inzet nodig. Laten we mensen zijn van vrede in gebed en daad", twitterde de paus. "Gebed is almachtig. Laten we dat gebruiken om vrede in het Midden-Oosten en vrede in de wereld te brengen."