FOK!toen: Eiffel 65 - Blue

Nam FOK!toen je gisteren al 15 jaar mee terug in de tijd met het übervrolijke Toy-Box, we blijven daar vandaag nog even en komen uit in Italië. Vanuit dat land veroverde een monsterhit de wereld sneller en completer dan de Romeinen ooit konden: Eiffel 65's 'Blue (Da Ba Dee)'.

 Yo listen up, here's the story about a little guy that lives in a blue world
And all day and all night and everything he sees is just blue like him
Inside and outside, blue his house with a blue little window
And a blue Corvette, and everything is blue for him and hisself
And everybody around 'cuz he ain't got nobody to listen
I'm blue, da ba dee da ba dai, da ba dee da ba dai da ba dee da ba daiii...

(Hitlijstsucces: AUS 1, OOS 1, VLA 1, CAN 1, DEN 1, EUR 1, FIN 1, FRA 1, DUI 1, IER 1, NED 1, N-Z 1, NOO 1, ZWE 1, ZWI 1, VK 1, WAL 2, SPA 2, ITA 3, VS 6)

Eiffel, prima, maar 65?!
Eiffel 65 werd in 1998 opgericht door drie Italianen uit Turijn: zanger Jeffrey Jey, toetsenist Maurizio Lobina en producer Massimo Gabutti. Ze zouden eurodance produceren die gekenmerkt werd door het (toen nog vrij nieuwe) gebruik van autotune.

Voor de bandnaam gooiden de drie een aantal woorden die ze tof vonden in een computer, die vervolgens willekeurig 'Eiffel' koos. Het '65'-gedeelte berustte op een foutje, zo stelde Jey achteraf: “Niemand koos dat nummer, 65. [Na de persing van de eerste single 'Blue'] gingen we naar de producer; 'Wat is er gebeurd?'”

“Dus hij zocht het uit en ontdekte dat hij een telefoonnummer opgeschreven had op een stukje papier, waarvan de laatste twee cijfers op een labelkopie terechtkwamen. Da's het stukje papier dat naar de grafisch ontwerper gestuurd wordt voor de singlehoes met alle informatie over de opname. Die dacht dat we het achteraf toegevoegd hadden, en fuseerde toen simpelweg 'Eiffel' met '65'. Op die manier werd het een soort [toevallige] geluksbrenger voor ons.”

Debuutalbum en -single
In de winter van '98 op '99 werd naast 'Blue' de rest van het debuutalbum Europop opgenomen. De single werd op verschillende data gereleased in steeds andere landen: al eind 1998 in Italië, op 14 april 1999 in de VS, op 28 juni in de meeste Europese landen, halverwege juli in Nederland en tot slot op 13 september in het Verenigd Koninkrijk.

Bij de Britten was het de derde single ooit die puur op basis van importverkoop in de hitlijsten terechtkwam (waarna het vanzelfsprekend gauw alsnog werd uitgebracht).

 Iemand op YouTube was zo goed om de drie albums die uiteindelijk uit de hoge hoed van de Eiffel-Italianen kwamen, achter elkaar te plakken en te uploaden. 

Blue: either you love it or you hate it
Monsterhit of niet, muziekcritici waren verdeeld over de meerwaarde van Eiffel 65's debuutsingle. Terwijl Entertainment Weekly destijds schreef dat het een 'vergeetbare feel-good voettikker' was, was muziekblad Rolling Stone vernietigend: “[Blue] mixt Cher-achtige vocoder-vocals, trance-achtige synthesizerriffs, schaamteloze Eurodiscobeats en een babybabbelrefrein dat zo kinderachtig is dat het de Teletubbies doet klinken als Shakespeare.”

Het blad plaatste 'Blue' vervolgens op nummer 14 in haar lijst van meest irritante liedjes ooit. AOL Radio maakte een Top 100 van de vreselijkste liedjes ooit en zette 'Blue' op nummer 41: “Het nummer is als een grote ringtone die nooit... of te nimmer... eindigt. Neem de telefoon op! Neem de telefoon op!”

Een andere reviewer gaf aan het nummer aanvankelijk 'heel, héél erg slecht' te hebben gevonden, maar daar op teruggekomen te zijn. “Na tig keer luisteren was ik er verzot op.”

Irritantste nummer ooit of niet: het werd zoals je hierboven al zag een echte wereldhit en domineerde de hitlijsten in de zomer van '99. In Nederland piekte het in de lijst van 21 augustus tot 25 september 1999. Snel daarna volgde de tweede single, 'Move Your Body'. Die scoorde ook goed (maar niet zó goed als de eerste single) en luidde meteen het einde in van de internationale carrière van Eiffel 65.

 Move your body, every everybody
Move your body, come on now everybody
Move your body, move your body
Everybody, come on now everybody

(Hitlijstsucces: OOS 1, DEN 1, EUR 1, FRA 1, ZWI 2, NED 2, SPA 3, VK 3, IER 4, DUI 4, CAN 4, WAL 4, AUS 4, ITA 5, N-Z 6, ZWE 8, FIN 10, VS 36)

Nog voor de 21ste eeuw haar intrede deed was het kortom wel gedaan met Eiffel 65. Ze zijn daarmee één van de archetypische nineties-eurodancegroepen. Hoewel ze bleven bestaan tot 2005 (en vervolgens heropgericht werden in 2010) maakten ze nadien vooral italodisco die alleen in eigen land in de lijsten kwam.

Binnenkort: Finse freestylers en zandstormen
Zoals beloofd blijft FOK!toen de komende tijd in ninetiesregionen hangen. Daarvoor reizen we binnenkort af naar Finland voor twee artikelen: in 1999 werden daar twee nummers geproduceerd en uitgebracht die in de jaren daarna eeuwig populair leken te blijven. De eerste is 'Sandstorm' van Darude:

 
En de tweede 'Freestyler' van de Bomfunk MC's. 'Sandstorm' zou wereldwijd de bestverkopende single van 2000 worden en 'Freestyler' had een memorabel clipje dat de sfeer van de jaren negentig in vijf minuten perfect samenvatte:

 Zelf suggesties voor volgende artikelen over (eurodance-)hits en -bands uit de nineties? Geef het hier of onder dit stuk aan!