Kindertransporten Vught herdacht

Op het buitenterrein van het Nationaal Monument Kamp Vught worden zondag de twee kindertransporten van juni 1943 herdacht. Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland.

Van daaruit werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 Joodse kinderen, meestal met de moeder erbij, op transport gezet naar Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Daar werden ze vrijwel direct in de gaskamers vermoord. De kinderen waren enkele dagen tot 16 jaar oud.

De gebeurtenis wordt ieder jaar herdacht met een plechtigheid rond het kindergedenkteken. Dit jaar houdt oud-politicus en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen een toespraak. Aan het eind van de plechtigheid worden 71 witte ballonnen opgelaten, een voor elk jaar dat sinds de kindertransporten is verstreken.

De organisatie verwacht grote belangstelling bij de herdenking, ook al omdat juist donderdag een tentoonstelling over de kindertransporten is geopend in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Op de expo zijn portretfoto's te zien van 217 weggevoerde kinderen.