Honderd vrachtwagenchauffeurs voeren actie

Ongeveer honderd vrachtwagenchauffeurs van pakketbezorger UPS in Amsterdam en van supermarktketen Vomar staken vrijdag de hele dag. Dat heeft bestuurder van FNV Bondgenoten Egon Groen vrijdag gezegd.

De chauffeurs van Vomar en UPS rijden tijdens hun actie naar de vier distributiecentra van Albert Heijn in Zaandam, Zwolle, Pijnacker en Tilburg. Hier worden handtekeningen verzameld, die later op de dag aan het hoofdkantoor van Albert Heijn worden aangeboden.

"Zoals we allemaal weten, is Albert Heijn in Nederland een machtige opdrachtgever", licht Groen de acties toe. "Het bedrijf is in staat bij de toeleveranciers de prijzen eenzijdig naar beneden bij te stellen. Dan moet het ook in staat zijn om een fatsoenlijke loonsverhoging voor de werknemers in de transport en logistiek af te dwingen."

In Zaandam en Tilburg duren de acties van 10.00 tot 14.00 uur. In de andere twee steden zijn de acties om 09.00 uur begonnen, en wordt om 13.00 uur gestopt. Deze acties zijn publieksvriendelijk, maar leveren mogelijk wel wat vertraging op, aldus medeorganisator CNV Vakmensen.

De chauffeurs willen van hun werkgevers drie procent meer loon en een einde aan de verdringing door goedkopere arbeidskrachten uit met name Oost-Europa. De onderhandelingen hierover duren al maanden. In de sector werken ongeveer 140 duizend werknemers. De truckers blokkeerden eerder al onder meer de distributiecentra van opdrachtgevers C1000 en Albert Heijn.