Koning legt krans bij Nederlandse herdenking D-Day

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdag bij de Nederlandse herdenking van D-Day in het Franse Arromanches een krans gelegd. Premier Mark Rutte (VVD) zei in een toespraak dat 'de compromisloze keuze voor herstel van vrijheid en menselijke waardigheid die toen werd gemaakt, ook de onze moet zijn'.

Vrijdag is het exact zeventig jaar geleden dat de invasie van de Geallieerden in Normandië begon. Die invasie luidde het begin in van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Rutte, die samen met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) ook een krans legde, herinnerde zijn toehoorders eraan dat het nog wel bijna een jaar duurde na D-Day voordat de overwinning compleet was. In dat jaar werden volgens de premier helden geboren en werd het kwaad stap voor stap teruggedrongen.

Bij de herdenking zijn ook Nederlandse veteranen aanwezig. Minister Hennis gaf aan dat de uitdaging is de zwaar bevochten vrijheid recht aan te doen. "Jaar in, jaar uit staan wij op de schouders van onze veteranen."

Het koningspaar, Rutte en Hennis zijn later vrijdag ook aanwezig bij de internationale herdenking op het strand Sword Beach bij het Normandische Ouistreham. Daarbij zijn ook onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse koningin Elizabeth aanwezig.