Van Woerkom verbaast Marokkanen na aanvaarding ambt

Marokkaanse Nederlanders zijn verbaasd dat Guido van Woerkom de functie van Nationale Ombudsman aanvaardt. Dat zeggen het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) donderdagmiddag.

LBM vindt dat de beslissing van Van Woerkom moet worden gerespecteerd, maar de vereniging wilde dat hij zich terug zou trekken. "In het belang van het onafhankelijke instituut moest hij de functie eigenlijk niet aanvaarden", aldus een woordvoerder. "Hij had zich moeten afvragen of hij zo'n belangrijke bevolkingsgroep als de onze meteen al van zich moet afkeren."

De SMN is verrast dat Van Woerkom toch doorgaat. "Na alle ophef was het beter geweest een andere kandidaat te vinden. Nu zijn er vier verliezers: Nederland, de Tweede Kamer, de Marokkaanse gemeenschap en Van Woerkom zelf."

Volgens de Marokkanen is Van Woerkom niet de onafhankelijke ombudsman die hij behoort te zijn. De gemeenschap heeft nog altijd moeite met een uitspraak die de ANWB-voorzitter vier jaar geleden deed. Hij zei destijds dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan, omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten. De uitspraak leidde tot ophef. Na excuses van Van Woerkom zag het SMN af van een klacht bij het Meldpunt Discriminatie.

Het Landelijk Beraad Marokkanen schreef vorige week een open brief aan de Tweede Kamer. Die besloot de stemming van dinsdag, die oorspronkelijk als hamerstuk gepland stond, uit te stellen. De LBM gaat snel in gesprek met de leden om de situatie te bespreken. "De beslissing is pas net genomen. We gaan eerst kijken wat de benoeming losmaakt."

De Tweede Kamer stemde donderdagmiddag in met de benoeming van Van Woerkom tot Nationale Ombudsman. 91 Kamerleden stemden voor, elf vulden een andere naam in en de rest een leeg stembriefje. Een opmerkelijke stemverhouding, aldus een woordvoerder van de SMN. "Het instituut Nationale Ombudsman is zo'n belangrijke functie dat eigenlijk wel bijna unaniem gestemd had moeten worden."

Van Woerkom meldde donderdag het ambt te aanvaarden. Hij wordt later dit jaar beëdigd. Tot die tijd blijft Frank van Dooren waarnemend ombudsman.