Geen vervolging voor ronselen stemmen Soest

Voormalig PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna wordt niet vervolgd voor het ronselen van stemmen. Uit oriënterend onderzoek van de Rijksrecherche is niet gebleken dat Suna tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart stelselmatig mensen benaderde om hun stempas af te geven, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

In een uitzending van Pownews van 10 maart werd Suna gefilmd met een verborgen camera. Bij een moskee probeerde hij stempassen te krijgen van mensen die zelf niet zouden gaan stemmen, aldus de nieuwsrubriek.

Volgens het OM kunnen deze uitlatingen niet worden gezien als het uitlokken van andere mensen om hun stempas af te geven. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat daadwerkelijk volmachten zijn ingeleverd en is er geen bewijs dat giften zijn aangeboden of beloften aan kiezers zijn gedaan.

Na de uitzending van Pownews trad Suna terug als lijsttrekker. Hij werd bij de verkiezingen wel herkozen in de gemeenteraad van Soest. PvdA-leider Samsom zei in maart dat hij 'klaar was' met Suna. In het programma Eenvandaag stelde hij dat er binnen de partij altijd wel iemand bij zit die 'niet deugt'.