Brussel vindt Litouwen klaar voor euro

Litouwen is klaar om op 1 januari de euro in te voeren. Dat stelt de Europese Commissie in een woensdag gepubliceerd voorstel. De Litouwers voldoen aan alle eisen om te mogen toetreden tot de muntunie, aldus de commissie, die het plan nu voorlegt aan het Europarlement en de Europese regeringsleiders.

Zowel het begrotingstekort als de schuld van Litouwen ligt ver onder de Europese bovengrens, zo oordeelt de commissie. Het land heeft zijn begrotingstekort in twee jaar weten terug te dringen van 5,5 procent naar 2,1 procent.

De staatsschuld kwam eind vorig jaar uit op ruim 39 procent van het bruto binnenlands product. Ook de langetermijnrente, de koers van de litas en de inflatie in Litouwen voldoen aan de Brusselse toelatingseisen, aldus de commissie.

Als het Europees Parlement en de Europese Raad akkoord gaan, wordt Litouwen het negentiende euroland. Buurland Letland voerde de gemeenschappelijke munt begin dit jaar in. De derde Baltische staat, Estland, voerde de euro al in 2009 in.

De Litouwse presient Dalia Grybauskaite zei op bezoek in Polen blij te zijn met het oordeel van de commissie. "We zullen in de club van de sterksten zitten en we zullen zelf mee kunnen beslissen. Momenteel staan we nog aan de andere kant van de deur."