Dierenactivisten tegen Metallica op festivals

Dierenactivisten en andere milieuhippies verenigen zich tegen Metallica. Frontman James Hetfield, die deze zomer met zijn band verschillende Europese festivals aandoet, leende tot woede van de dierenknuffelaars zijn stem aan een documentaireserie over berenjacht in Alaska. Via Facebook wordt opgeroepen Metallica te weren van enkele festivals. Maandag sluit de band Pinkpop af.

Er is onder meer een aparte Facebook-pagina in het leven geroepen om Metallica van het affiche van Glastonbury te laten halen. De pagina Remove Metallica from Glastonbury Festival for Their Support of Bear Hunting werd anderhalve week geleden aangemaakt en heeft inmiddels ruim dertienduizend likes verzameld.

Ook in Nederland krijgt de actie mogelijk navolging. "We zijn ermee bezig, er is een Facebook-pagina in de maak", zegt een woordvoerder van de Nederlandse tak van PETA, wereldwijd de grootste dierenrechtenorganisatie. De actiepagina komt waarschijnlijk niet voor het einde van de week. "Alles wordt gecoördineerd vanuit Engeland."

Hetfield, die geen geheim maakt van zijn liefde voor jagen, praat de achtdelige Amerikaanse documentaireserie The Hunt aan elkaar. De serie gaat over de jacht op bruine beren in Alaska, die twee keer per jaar onder bijzondere omstandigheden plaatsvindt. The Hunt is vanaf zondag te zien in de Verenigde Staten.

Rondom het optreden van Metallica op Glastonbury is al maanden veel te doen. De band is de eerste metalact die als headliner op het Britse festival staat. Een aantal andere artiesten, onder wie Arctic Monkeys, vindt dat Metallica niet past bij Glastonbury. De rockers zelf maken zich niet druk om alle ontstane ophef. "Het is juist goed dat iedereen een mening heeft", zei drummer Lars Ulrich in een radioshow van de BBC. "Dat betekent dat mensen nog steeds om ons geven, dat we ze interesseren en dat we toch nog relevant zijn."