'Vrouwelijke' orkanen veel dodelijker

Uit een studie van de universiteiten van Illinois en Arizona blijkt dat orkanen die vrouwennamen hebben, twee tot soms drie keer zo dodelijk zijn als hun mannelijke tegenpolen. 

De resultaten lijken volgens de onderzoekers te wijzen in de richting van 'onbewust seksisme.'

Omdat orkanen met vrouwelijke namen (meestal volledig onbewust) minder serieus genomen zouden worden dan die met mannelijke namen, bereiden mensen zich er minder op voor en vallen er twee tot soms drie keer zoveel doden.

Men legde zes decennia aan orkanen onder de loep, te weten van 1950 tot 2012. Van de 47 schadelijkste orkanen veroorzaakten de 'vrouwen' gemiddeld 45 doden, tegenover 23 bij de 'mannen.'

Het verschil bleek zelfs nog groter als je sterk-mannelijke namen met sterk-vrouwelijke namen vergelijkt. De studie stelt: "Ons model suggereert dat het veranderen van een orkaannaam van Charley naar Eloise, het aantal doden bijna doet verdrievoudigen."

Katrina, Audrey en enkele andere (veelal 'vrouwelijke') orkanen waarbij een buitenproportioneel aantal doden viel, werden buiten beschouwing gelaten.


De Amerikaanse comedian Lewis Black klaagde jaren geleden al over orkaannamen: die zouden in zijn optiek vaak veel te vrouwelijk zijn om angstaanjagend te klinken.