Liander breekt tien huizen open in Apeldoorn

Van zeker tien huizen in de Apeldoornse wijk De Sprenkelaar breekt netbeheerder Liander dinsdag de deur open om het gas af te sluiten. Dat zegt een woordvoerder van de netbeheerder dinsdag. De gaskraan moet dicht, omdat anders vervuild gas in de woningen terechtkomt.

Liander moet dinsdag in totaal dertig huizen bezoeken waar niemand thuis is. In twintig huizen kan Liander naar binnen, omdat het inmiddels de sleutel van de buren of van de bewoners zelf heeft gekregen. De kans bestaat dat ook in nog twee andere huizen het slot moet worden opengebroken.

Het bedrijf mag de huizen binnengaan omdat de gemeente zaterdag een noodbevel afkondigde. Het slot mag alleen worden opengebroken als na vier pogingen blijkt dat de bewoners niet thuis zijn. De gemeente houdt toezicht. Na het bezoek van de netbeheerder krijgen de bewoners een nieuw slot.

Dinsdag worden vierhonderd mensen aangesloten op de gasleiding, met name in de hoogbouw van de wijk. Het blijft onduidelijk of aan het eind van de week de hele wijk weer gas heeft. 83 bewoners hadden maandag alweer gas.

Liander weet niet hoeveel deuren het de komende dagen nog moet openbreken. Het schoonmaken van de leiding werkt gefaseerd, waardoor het bedrijf bij sommige mensen nog niet vier keer is langsgeweest.

1300 mensen kwamen vrijdagochtend zonder gas te zitten, nadat bij graafwerkzaamheden van waterbedrijf Vitens per ongeluk de gasleiding werd geraakt. In de gasleiding zit water en modder, dat verwijderd moet worden.