Meer auto's verkocht in mei

De automarkt heeft zich in mei hersteld van de gekelderde verkoopcijfers in het eerste kwartaal. Dat kwam doordat het groeiende consumentenvertrouwen zich nu ook in de verkoopcijfers vertaalde. Autodealers verkochten in mei 3,4 procent meer auto's dan in die maand een jaar eerder. Dat meldt adviesbureau Aumacon dinsdag op basis van cijfers van branchevereniging RDC.

De dealers verkochten in mei 31.092 auto's, tegen 30.083 vorig jaar. Over de eerste vijf maanden van het jaar is nog wel sprake van een daling. Met bijna 176 duizend verkopen daalde de verkoop met 5,4 procent. Begin dit jaar zakten de verkopen in doordat zakelijke rijders eind vorig jaar al een auto hadden aangeschaft, voor de invoering van strengere belastingtarieven in januari. In maart daalden de verkopen met zeventien procent, in april met 7,1 procent.

De stijging in mei is vooral te danken aan de particuliere koper, die volgens Aumacon nu ook de weg naar de dealer weer weet te vinden. Het duurde in de autobranche wat langer voordat dat groeiende vertrouwen zichtbaar werd in de verkoopcijfers. Consumenten gaven eerst geld uit aan vakanties en aflossingen van leningen, aldus Aumacon.

De zakelijke markt trekt in het tweede kwartaal eveneens aan, verwacht Aumacon. Over heel 2014 verwacht Aumacon dat dealers 415 duizend auto's zullen verkopen. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.