'BBC-ster Savile misbruikte vijfhonderd kinderen'

Ten minste vijfhonderd kinderen zijn door wijlen BBC-presentator Jimmy Savile seksueel misbruikt. Dat heeft de Britse Nationale Vereniging ter Voorkoming van Wreedheid jegens Kinderen (NSPCC) maandag gezegd. De meeste slachtoffers waren tussen de 13 en 15 jaar oud, maar de jongste was pas 2 jaar.

Peter Watt, directeur van de NSPCC, noemde Savile een 'uiterst actieve misbruiker, die nooit een gelegenheid voorbij liet gaan om kwetsbare slachtoffers eruit te pikken en te misbruiken'.

De sigaren kauwende Savile, met zijn platinablonde haar, was tientallen jaren een Brits tv-icoon. Na zijn dood in 2011, op 84-jarige leeftijd, kwamen er steeds meer geruchten dat Savile zich schuldig had gemaakt aan misbruik.

Sindsdien is het beeld van Savile volledig gekanteld. De politie typeert Savile als een man die op grote schaal misbruik pleegde en zijn bekendheid gebruikte om nieuwe, meestal vrouwelijke, slachtoffers te maken. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat Savile tientallen jaren kinderen misbruikte en zeker 214 slachtoffers heeft gemaakt. De NSPCC heeft eigen onderzoek verricht en meent dat het aantal slachtoffers veel hoger ligt. Van het onderzoek naar het misbruik is een documentaire gemaakt die maandag op de Britse televisie wordt uitgezonden.