Frankrijk wil gezamenlijke aanpak jihadstrijders

Landen moeten nauwer met elkaar samenwerken om het probleem van terugkerende jihadstrijders aan te pakken. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zondag gezegd. Zijn Belgische collega Joëlle Milquet noemde de strijders die terugkeren uit bijvoorbeeld Syrië 'een probleem voor heel Europa'.

Aanleiding voor de oproep van Cazeneuve en Milquet is de arrestatie van een man die verdacht wordt van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel. Hij werd zondag opgepakt in het Zuid-Franse Marseille. De Franse autoriteiten kunnen de man, Mehdi Nemmouche, tot dinsdag vasthouden onder de antiterreurwetgeving van het land.

De verwachting is dat de Europese ministers van binnenlandse zaken donderdag op een bijeenkomst in Brussel gaan overleggen over mogelijkheden om geweld van jihadstrijders tegen te gaan. De Franse president François Hollande beloofde zondag al 'de strijd aan te binden' met radicalen die uit Syrië terugkeren en gewelddadige plannen hebben.

Het Europese Joodse Congres liet weten blij te zijn met de arrestatie, maar drong er bij de Europese autoriteiten op aan om sneller en harder op te treden om dergelijk geweld te voorkomen.

Kortgeleden heeft de Franse regering maatregelen ingevoerd die moeten voorkomen dat jongeren naar het buitenland vertrekken om deel te nemen aan de jihad. Als mensen alsnog gaan worden ze scherp in de gaten gehouden. "De hele regering is ingeschakeld om de jihadisten te volgen en te voorkomen dat ze schade aanrichten", zei Hollande zondag tijdens een bezoek aan Normandië.