'Werkgelegenheid galeries flink gedaald'

De werkgelegenheid bij verkopers van moderne kunst is de afgelopen jaren flink teruggelopen. Sinds 2010 daalde het aantal banen in galeries voor naoorlogse kunst met meer dan een vijfde naar ongeveer duizend. Dat staat in een nog te publiceren rapport van de Nederlandse Galerie Associatie (NGA), zo schrijft NRC Q maandag.

Niet alleen de werkgelegenheid vertoont een neerwaartse lijn, zo staat in het rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd. De omzet van galeriehouders daalde in vier jaar namelijk met liefst 27 procent naar in totaal 87 miljoen euro. Ruim de helft van de galeriehouders zet minder dan 75 duizend euro om.

Bijna een derde heeft zelfs een jaaromzet van nog geen 25 duizend euro. Van dat bedrag moet niet alleen de huur en de belastingdienst worden betaald, maar ook de kunstenaars. "Galeriehouder zijn is voor velen liefhebberij, gebaseerd op een passie voor kunst", zo stelt NGA-voorzitter Herma Hofmeijer op de website.

In totaal kent Nederland momenteel nog 475 galeries voor hedendaagse kunst. Dat is veertien procent minder dan in 2010. Oorzaak voor de terugval is volgens Hofmeijer het inzakken van de zakelijke markt. "Bedrijfscollecties worden niet meer aangevuld, sommige banken verkopen zelfs hun kunst", aldus de NGA-voorzitter.