[Moto3] Uitslag Grand Prix van Italië

Romano Fenati heeft op het circuit van Mugello de Grand Prix van Italië gewonnen in de Moto3. De Italiaan was na een sensationele slotfase de beste en slimste rijder en boekte zo zijn derde zege van het seizoen. Kampioenschapsleider Jack Miller ging in de slotfase onderuit.

Bij de start kon Miller vanaf de tweede plek direct de leiding pakken, maar polesitter Álex Rins pakte hem nog voor de eerste bocht weer terug. Al snel ontstond een kopgroep van zeven man. De teamgenoten Rins en Álex Márquez lagen op kop, voor Fenati, Jakub Kornfeil, Alexis Masbou, John McPhee en Miller die door een fout terugviel, maar al snel weer naar voren kwam.

Er werd bijzonder veel gebruik gemaakt van de slipstream, waardoor vrijwel iedereen in de kopgroep enkele bochten op kop kon rijden. Niet veel later sloot een grote achtervolgende groep aan, waardoor de kopgroep bestond uit liefst vijftien man. Daarin kreeg Efrén Vázquez een drive through penalty, terwijl Niccolò Antonelli tegen Kornfeil aanreed en onderuit ging.

In de zevende ronde lag McPhee op de vierde plek, maar hij schoof in een bocht tegen de grond en was klaar. Kort daarop was het de jonge Italiaan Enea Bastianini die snel op kwam stomen en zelfs de leiding pakte van de kopgroep met nog altijd meer dan tien rijders. Ook in de ronden daarna bleef het continu stuivertje wisselen. Bijna iedereen in de kopgroep wisselde om de paar bochten van plek.

Met drie ronden te rijden ontstonden er wat grotere gaten voorin. Miller reed voorop, met Bastianini, Rins en Márquez in zijn kielzog, terwijl daarachter Fenati en ook onder meer Isaac Viñales en Alessandro Tonucci toch weer aan konden sluiten. Nog geen ronde later wist Fenati zelfs de leiding over te nemen.

Bij het ingaan van de slotronde had Fenati de leiding in handen, maar Viñales kwam van achteren opzetten en greep de eerste plek. Met een halve ronde te rijden probeerde Miller vanaf plek zeven naar voren te komen, maar daarbij tikte hij Márquez en Bastianini aan, waardoor ze alledrie tegen de vlakte gingen.

In een knotsgekke slotfase leek Rins vervolgens de zege te pakken, maar Viñales kwam er honderd meter voor de finish nog voorbij. Daarmee was het echter nog niet afgelopen, want aan de andere kant kwam Fenati uit de slipstream naar voren, waarmee hij de zege kon pakken. Rins werd op slechts één honderdste tweede, voor Viñales, die op zijn beurt één duizendste van een seconde achter Rins over de streep kwam. Ook de Portugees Miguel Oliveira zat zeer dichtbij: Op 0,12 seconden werd hij vierde.