Zwakbegaafde Brandon weggelopen en vermist

De zwakbegaafde Brandon (22) is zaterdagmiddag weggelopen uit zijn instelling in Sliedrecht en wordt sindsdien vermist. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.

Brandon kwam begin 2011 in het nieuws. Hij woonde toen in een instelling van 's Heeren Loo in het Gelderse Ermelo. De jongen hoorde stemmen en was vaak agressief. Daarom zat hij regelmatig vastgebonden aan de muur. Volgens zijn begeleiders was dat de enige behandeling die mogelijk was. Enkele maanden na de ophef verhuisde Brandon naar de instelling in Sliedrecht.

Rond kerst 2013 werd Brandon opgepakt. Hij was toen ook weggelopen uit Sliedrecht en werd op heterdaad betrapt toen hij probeerde in te breken in een huis in Dordrecht. Enkele dagen eerder was Brandon ook al weggelopen. Een dag lang was hij spoorloos. Hij zei zelf dat hij toen ook had ingebroken. Hij zou kleren uit een huis hebben gestolen.

Update 23.37 uur
Ouders en zorginstellingen moeten meer verantwoordelijkheid nemen om te voorkomen dat zwakbegaafde kinderen weglopen. Dat stelt de Rotterdamse politie zaterdag naar aanleiding van de ontsnapping van de 22-jarige zwakbegaafde Brandon.

Brandon wist zaterdagmorgen te ontsnappen uit de instelling in Sliedrecht waar hij woont. Hij brak een ruit en kon de kuierlatten nemen. "Hij is al vier of vijf keer weggelopen. De vorige keer ook door een raampje te breken. Wat doet de instelling dan om dit te voorkomen", vraagt een politiewoordvoerder zich af.

De politie stelt dat veel vermissingszaken zijn te voorkomen als ouders en instellingen beter opletten en in de gaten houden waar hun kinderen en bewoners precies mee bezig zijn. "Voorop staat natuurlijk dat Brandon gezond en wel weer terugkomt. Maar deze oproep willen wij wel doen", aldus de zegsman.