Burgerinitiatief roken haalt Kamer niet

Sigaret Het burgerinitiatief van antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) om horecapersoneel een rookvrije werkplek te garanderen wordt niet door de Tweede Kamer in behandeling genomen. Een commissie heeft bepaald dat het initiatief niet aan alle voorwaarden voldoet. Het onderwerp van de rookvrije horeca is namelijk korter dan twee jaar geleden nog besproken door de Kamer. Het burgerinitiatief gaat daarom niet door. Het had het eerste burgerinitiatief in Nederland kunnen zijn.

CAN reageert verbijsterd op de afwijzing. "Als de Kamer zo omgaat met verzoeken uit de bevolking om iets te bespreken, kan ze het burgerinitiatief beter meteen afschaffen", zo zegt voortzitter Willem van den Oetelaar. Hij zegt dat de Kamer in 2003, dus langer dan twee jaar geleden, het besluit heeft genomen om horecapersoneel uit te zonderen van de regel dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. "Dus ons verzoek past binnen de regels".

De commissie hanteert een ander criterium. De commissie vindt dat er de laatste twee jaar niet over een onderwerp gesproken mag zijn in de Kamer. Van den Oetelaar vindt dit "juridische haarkloverij". Hij denkt dat de commissie expres een reden heeft gezocht om het verzoek af te wijzen. D66 wil een debat over de afwijzing. D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt de redenen om het verzoek van CAN af te wijzen "erg rigide en steriel".