'Helft corporatiedirecteuren bereid in te leveren'

Bijna de helft van de bestuurders van woningcorporaties is bereid salaris in te leveren als daarom gevraagd zou worden. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van NRC Q en onderzoeksbureau Overheidinnederland.nl. Het grootste deel van hen zouden dan vijf en vijftien procent van zijn brutosalaris willen opofferen.

Zeven procent van de directeuren die ook tegen een lager salaris zou blijven werken, heeft zelfs geen problemen met een verlaging van twintig procent, aldus de onderzoekers. Ze baseren zich daarbij op gesprekken met 35 bestuurders, werkzaam bij een van de ruim zestig grootste Nederlandse woningcorporaties.

Iets meer dan een kwart van de bestuurders geeft echter aan resoluut te vertrekken, als ze er in verdiensten op achteruit zouden gaan. "Het salaris moet in verhouding tot de verantwoordelijkheden staan", antwoordt een van hen. Een ander zegt: "Ik verdien redelijk, maar voor minder ga ik geen tachtig uur in de week werken. Dan ga ik wel een andere baan zoeken."

Sinds dit jaar mogen bestuurders van corporaties niet meer dan 203 duizend euro per jaar verdienen. Afhankelijk van de omvang van een corporatie ligt dat plafond overigens lager. Ruim veertig procent van de directeuren verdient volgens die schaal meer dan toegestaan, zo meldde de NOS eind vorig jaar.