Bomexplosie in Noord-Iers hotel

Een brandbom heeft zware schade veroorzaakt in de lobby van een hotel in het Noord-Ierse Londonderry. Dat melden lokale media. Het explosief werd donderdagnacht door een gemaskerde man naar binnen gegooid. Er vielen geen slachtoffers, omdat de hotelgasten door kordaat optreden van hotelmedewerkers binnen tien minuten werden geëvacueerd.

Het explosief ontplofte toen bommenruimers bezig waren de bom met behulp van een robot onschadelijk te maken. Door de explosie werd flinke schade toegebracht aan de lobby van de Everglades, een van de oudste hotels in Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland.

De gemaskerde man wierp volgens een getuige een tas met het explosief naar de receptie en waarschuwde de aanwezigen dat ze dertig minuten de tijd hadden om weg te komen. Op dat moment lagen veel hotelgasten net in bed.

Radicalen van de IRA worden verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. De meeste leden van de IRA zwoeren in 2005 het geweld af. Meerdere splintergroeperingen en radicale facties blijven ondertussen proberen met aanvallen en aanslagen de eenheidsregering van katholieken en protestanten te ondermijnen.