29 mei niet eerder zo koud

Sinds de metingen in 1901 begonnen is het in De Bilt op 29 mei niet zo koud geweest als deze donderdag. Het werd niet warmer dan 12 graden, meldt weeronline.nl.

De maximumtemperatuur werd afgelopen nacht al bereikt. In de middag schommelde de temperatuur tussen de 10 en 11 graden. Het vorige kouderecord voor 29 mei stamde uit 1983. Toen werd het niet warmer dan 12,3 graden.

Op de lijst van koudste hemelvaartsdagen staat deze donderdag op de achtste plaats. Alle koudere hemelvaartsdagen vielen eerder in mei. De koudste Hemelvaartsdag was die van 13 mei 2010. Toen werd het slechts 9,2 graden. De warmste was die van 27 mei 1954, toen het 29,2 graden werd.

De kou van deze Hemelvaartsdag komt door restanten van de buien die de afgelopen dagen over het land trokken. Dikke wolkenvelden filterden volgens meteorologen ieder straaltje zonlicht weg. In een brede strook over het midden van het land werd het hierdoor een koude meidag. Op de Veluwe werd het slechts 11,5 graden.

In het zuiden van het land werd het pas in de loop van de middag bewolkt. Daardoor kon de temperatuur daar nog tot 19 graden stijgen. In het noorden was de zon af en toe ook nog te zien en werd het ongeveer 15 graden. De opklaringen daar zijn volgens weeronline.nl een voorbode van de komende dagen. Vrijdag en zaterdag verlopen naar verwachting zonovergoten met temperaturen tot boven de 20 graden in het binnenland.