'Mantelzorgboete' wordt uitgesteld

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stelt volgens ingewijden de zogeheten mantelzorgboete een jaar uit. Met 'boete' wordt bedoeld dat ouderen bijvoorbeeld op hun AOW worden gekort als ze bij hun kinderen gaan inwonen. Ouderenbond ANBO hoopt dat het helemaal niet doorgaat. "We hopen dat van uitstel afstel komt."

Het plan was erg omstreden. Het dreigde te sneuvelen in de Eerste Kamer omdat ChristenUnie en SGP er grote moeite mee hadden. De 'mantelzorgboete' is onderdeel van een breder pakket van kabinetsplannen. De regering wil hiermee de mogelijkheden inperken dat uitkeringen en toeslagen zich in huishoudens 'opstapelen'.

Klijnsma's eigen PvdA reageerde in de Tweede Kamer alvast opgewekt. Volgens de fractie wordt 'voor elkaar zorgen' steeds belangrijker in de samenleving, maar moet dat wel worden gewaardeerd. Kamerlid John Kerstens hoopt dat het kabinet nu met een nieuw en beter afgewogen plan zal komen.

ANBO-directeur Liane den Haan ziet schrijnende gevallen, bijvoorbeeld van gepensioneerde ouders die al jaren zorgen voor een gehandicapt of ziek kind. "Deze mensen hebben geen keuze, maar worden als het aan de politiek ligt wél gestraft voor hun zorgen met een inkomenskorting", aldus Den Haan.

'Hopelijk is uitstel mantelzorgboete afstel'
'Mantelzorgboete' wordt uitgesteld (Foto: ANP)