Minder klachten over 'racistische' Zwarte Piet

Amsterdammers hebben vorig jaar veel minder geklaagd over Zwarte Piet dan een jaar eerder. Het aantal klachten daalde van 240 naar 55. Daarvan waren er overigens 23 'pro-piet'. Dat staat in het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

De discussie over het 'racistische gehalte' van Zwarte Piet was landelijk heviger dan ooit. Dat er toch minder klachten binnenkwamen kan liggen aan het feit dat de discussie in de hoofdstad al langer aan de gang is.

Het totaal aantal klachten daalde van 1070 naar 982. Behalve over Zwarte Piet kwamen ook minder klachten over discriminatie tegen homo's en lesbiennes binnen. Wel ontving het bureau meer meldingen over discriminatie van zieken en gehandicapten.

Afgelopen week diende in Amsterdam een rechtszaak over de intocht van Sinterklaas. De rechter moet bepalen of de aanwezigheid van Zwarte Pieten discriminerend was. Als dat zo is, dan had burgemeester Eberhard van der Laan dat vorig jaar moeten meewegen bij de vergunningaanvraag. De gemeente werkt overigens aan een andere invulling van het jaarlijkse feest.