Leger Thailand arresteert minister van onderwijs

Het Thaise leger heeft dinsdag de minister van onderwijs gearresteerd. Minister Chaturon Chaisang dook onder nadat het leger vorige week de macht had gegrepen, maar verscheen dinsdag bij de Club van Buitenlandse Correspondenten in Bangkok.

Chaturon toonde zich eerder al uitermate kritisch over de machtsgreep en deed dat dinsdag opnieuw. "Een coup d'état is niet de oplossing voor het conflict in de Thaise maatschappij", aldus Chaturon. "Het zal het conflict alleen maar verergeren en mogelijk leidt het tot geweld. Een coup d'état is onacceptabel. Het komt neer op het intrekken van de democratie."

Chaturon werd gezocht door het leger. De meeste leden van de vorige regering werden vorige week al vastgezet op diverse legerbases. Kort na de coup zei hij op Facebook dat de politieke crisis in het land alleen maar zal verergeren. Hij zwoer zichzelf niet aan te zullen geven, maar zei zich ook niet te zullen verzetten als zijn arrestatie nabij is. Ten overstaan van de journalisten dinsdag liet Chaturon weten dat hij zijn 'rechten en vrijheid zal blijven gebruiken om op te roepen tot een terugkeer van de democratie'.

Legerleider Prayuth Chan-ocha waarschuwde tegenstanders van de coup maandag geen kritiek te uiten op de krijgsmacht en niet te protesteren. Dat zou kunnen leiden tot geweld op straat, zei de generaal. Toch gingen kleine groepjes Thai maandag de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ze zwoeren dinsdag weer te gaan demonsteren.

De kleine protesten maandag verliepen vreedzaam, maar de sfeer was wel gespannen. Een soldaat met een megafoon daagde de betogers uit en leek ook buitenlandse journalisten de wacht aan te zeggen. "Denken jullie dat jullie goed voor Thailand zijn?", vroeg hij aan de aanwezige journalisten. "Buitenlandse media, jullie zijn gewaarschuwd", voegde hij in het Engels toe.