Rechtse baltsdans om groepen in Europarlement

De opmars van populistische en eurosceptische partijen bij de Europese verkiezingen heeft een schokgolf door het Europese parlement gejaagd. Hoeveel macht zij uiteindelijk krijgen, hangt af van de vraag of ze een eigen groep in het Europarlement kunnen vormen.

De PVV van Geert Wilders en het Front National van Marine Le Pen, dat met 24 van de 74 Franse zetels de grootste partij van het land werd, willen een gezamenlijke fractie vormen. Daarmee krijgen ze meer geld, invloed, spreektijd en posten in commissie, en kunnen ze ook amendementen indienen.

Om een groep te vormen zijn 25 afgevaardigden uit zeven landen nodig. Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en het Italiaanse Lega Nord willen wel meedoen, maar dan ontbreken er nog twee. De Slowaakse SNS haalde het niet en de Zweeds-Democraten, een nieuwkomer met twee zetels, zit nog op de wip.

Op het Britse UKIP en de Deense Volkspartij, die in eigen land de grootste partij werden, hoeven Wilders en Le Pen niet te rekenen. Die hebben al een eigen eurosceptische groep, Europa van Vrijheid en Democratie (EFD) genaamd, en willen niets te maken hebben met het 'racistische en antisemitische' FN. De EFD-groep maakt kans de Duitse anti-europartij AfD (zeven zetels) binnen te halen, maar dreigt Lega Nord kwijt te raken aan Wilders en Le Pen.

FN en PVV zouden nog kunnen shoppen bij neonaziclubs om hun groep rond te krijgen, zoals de Hongaarse anti-Romapartij Jobbik en de neonazi's van Gouden Dageraad uit Griekenland of de Duitse NPD. Maar daar lopen Wilders en Le Pen liever met een grote boog omheen.

Wellicht kunnen ze nog een poging wagen enkele van de nieuwe rechtse partijtjes, die elk met een of twee zetels in het EP komen, voor zich te winnen. Maar groeperingen als de Tsjechische Partij van Vrije Burgers, 'Gewone Mensen' uit Slovenië, de Alliantie voor Kroatië of het Griekse AKEL zouden ook kunnen kiezen voor de EFD, of anders voor de ECR-groep rond de Britse conservatieve partij en haar bondgenoten.

Naar verwachting wordt nog tot begin juli druk gepaaid en gelobbyd aan de rechterzijde. Dan moeten de groepen van het nieuwe parlement gevormd zijn.