Juntaleider Thailand: protesteren heeft geen zin

De leider van de junta in Thailand heeft maandag iedereen die de machtsgreep van het leger niet ziet zitten gewaarschuwd geen heibel te schoppen, kritiek te leveren of te protesteren, omdat dan de 'oude tijden' van onrust en geweld kunnen weerkeren.

Op zijn eerste persconferentie sinds de coup van vorige week, zei generaal Prayuth Chan-ocha dat het leger moest ingrijpen omdat confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de regering van premier Yingluck Shinawatra na zeven maanden uit de hand dreigden te lopen.

"Wij doen dit niet voor de soldaten. Ik doe dit om de eer en waardigheid van alle Thai te beschermen. Wij kunnen geen stap terug meer doen. Wij moeten ophouden met ruziemaken. Het belangrijkste nu is om de vrede en orde in het land te bewaren", zei Prayuth. 'Iedereen moet mij helpen', zei hij, maar 'lever geen kritiek, creëer geen nieuwe problemen, want dat heeft geen zin'. De generaal waarschuwde de pers en gebruikers van sociale media niets te ondernemen wat het conflict kan aanwakkeren. Ook maande hij mensen die tegen de militaire staatsgreep protesteren, daarmee op te houden. "Willen jullie terug naar de dagen van weleer? Als jullie dat willen, zal ik de wet moeten toepassen."

Eerder maandag verzekerde Prayuth zich van de steun van koning Bhumibol Adulyadej, die opriep tot 'verzoening van het volk'.

Militairen traden maandag vooralsnog niet op tegen een paar honderd mensen die bij het Monument van de Overwinning in Bangkok tegen de coup protesteerden. De demonstranten gingen na verloop van tijd uit zichzelf uiteen, maar kondigden aan dinsdag terug te keren. Een militair riep de afdruipende betogers treiterend na dat zij waarschijnlijk betaald waren. "Kunnen jullie jezelf nog patriotten noemen?" vroeg hij. Vervolgens dreigde hij aanwezige buitenlandse journalisten. "Buitenlandse media, pas op", zei hij.

Het leger heeft na de staatsgreep meer dan tweehonderd prominente figuren, onder wie het merendeel van de ministers van de afgezette regering, opgeroepen zich te melden. Sommigen zijn ondergedoken, anderen hebben aan de oproep gehoor gegeven. Enkelen zijn weer vrijgelaten, maar een onbekend aantal zit nog vast.

Prayuth zei dat het leger mensen heeft opgepakt om hun de tijd te geven 'zichzelf tot bedaren te brengen'. "Hun wordt gevraagd wat ze hebben gedaan. Als ze rustig en stil zijn zullen ze worden vrijgelaten, na drie dagen, vijf dagen, zeven dagen."

Naar verluidt werd maandag ex-premier Yingluck vrijgelaten. Ook vrijgelaten werd haar belangrijkste rivaal, oud-parlementslid Suthep Thaugsuban, de man die een half jaar lang demonstraties tegen haar regering aanvoerde. Suthep werd door veiligheidsagenten naar de rechtbank gebracht en daar formeel aangeklaagd wegens moord, omdat hij als vicepremier in 2010 het leger had opgedragen op te treden tegen betogers. Maar hij werd meteen op borgtocht vrijgelaten en hij had een grote grijns op zijn hoofd toen hij de rechtbank verliet.