'Akkoord over leenstelsel nabij'

Het kabinet is dicht bij een akkoord met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015. Dat melden bronnen in Den Haag maandagmiddag.

De fractieleiders van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks komen maandagavond bijeen op het ministerie van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) om hierover te praten. Ook de fractiespecialisten zijn erbij. De aanwezigheid van de fractieleiders duidt op een snel akkoord, al is het de vraag of dat nog deze week wordt gesloten.

Bussemaker heeft de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer. Met D66 en GroenLinks wordt al maandenlang onderhandeld. Vanwege een gebrek aan steun bij deze partijen besloot de bewindsvrouw eind vorig jaar nog de invoering van het leenstelsel een jaar uit te stellen.

Details over het mogelijke akkoord zijn niet bekend. Eerder drong Jesse Klaver (GroenLinks) aan op het behoud van de OV-chipkaart, die Bussemaker wil vervangen door een kortingskaart. D66 eiste dat de invoering van het leenstelsel voor zowel de bachelor- als masterfase tegelijk zou worden behandeld en niet gescheiden, zoals de bewindsvrouw voor ogen had.

Bussemaker liet recent al weten dat ze voor de zomer duidelijkheid wil verschaffen rond het dossier. Het vervangen van de studiebeurs door een lening is afkomstig uit het regeerakkoord en moest 1,2 miljard euro opleveren.