Audi heeft een nazi-verleden

Audi roept iets in de geest van: "wir haben es nicht gewusst", maar de feiten liegen er niet om. De grote held van Audi, Richard Bruhn is namelijk verantwoordelijk voor de ellende en de dood van duizenden dwangarbeiders die het concern uit concentratiekampen heeft gevist.

Dat er bij diverse Duitse bedrijven waaronder Audi, dwangarbeiders werden ingezet, is al een tijdje bekend. Nieuw is wel dat Bruhn nauwe contacten onderhield met de hoge omes van de nazi's. Dankzij deze band kon de voormalig bedrijfsleider van de voorloper van Audi, Auto Union AG Chemnitz, moeiteloos 3700 dwangarbeiders uit concentratiekampen inzetten voor allerhande werkzaamheden.

Deze vrijwel kosteloze krachten werden gehaald uit zeven door de SS bewaakte kampen. Daarnaast werden nog zo'n 16.500 andere dwangarbeiders ingezet. Arbeiders die tijdens de werkzaamheden geblesseerd raakten, of om een andere reden niet langer productief waren, werden afgevoerd naar kamp Flossenburg, waar ze geëxecuteerd werden.

Veel arbeiders werden gehuisvest in Zwickau, waar de omstandigheden erbarmelijk waren. Op het eind van de oorlog waren de kogels blijkbaar op en werden 688 kampbewoners meegenomen op een dodenmars. Ongeveer de helft van hen stierf tijdens die wandeling.

Het management van Audi zegt niets geweten te hebben van de contacten met de nazi-top. Men heeft hierop gereageerd door alles wat nog naar Bruhn ruikt in het bedrijf, weg te poetsen. Ook de gemeente Ingolstad, waar een straat genoemd is naar Bruhn, is van plan om die te hernoemen.