'Hoger onderwijs mist aantrekkelijke studiebeurzen'

Nederlandse universiteiten en hogescholen dreigen minder aantrekkelijk te worden voor buitenlandse studenten omdat er geen goed beurzenprogramma meer bestaat. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) moet hier verandering in brengen, stellen universiteitenkoepel VSNU en de Vereniging Hogescholen in een maandag gepubliceerde toekomstvisie.

De stopzetting in 2012 van het Huygensbeurzen-progamma was een slechte zaak, vinden de onderwijskoepels. "Ondertussen investeren landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland wel in beurzenprogramma's om buitenlands talent aan te trekken."

De organisaties benadrukken dat internationale uitwisseling essentieel is voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. "De grootste talenten laten hun keuze om elders te gaan studeren mede afhangen van de financiële mogelijkheden die hen wordt geboden. Zonder een nieuw generiek beurzenprogramma prijst Nederland zichzelf uit de markt."

Het hoger onderwijs wil zich verder beter profileren door de nadruk te leggen op de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek, de vele Engelstalige opleidingen en de samenwerking met het bedrijfsleven. Internationale studenten en docenten leveren volgens de VSNU en Vereniging Hogescholen een 'belangrijke bijdrage' aan de versterking van de Nederlandse kenniseconomie.

Om het aantal Nederlandse studenten die in het buitenland aan de slag gaan te verhogen, willen universiteiten en hogescholen meer samenwerken met onderwijsinstellingen in andere landen. Zo moeten er afspraken komen over de erkenning van elkaars studiepunten om de drempel voor Nederlandse studenten minder hoog te maken.