Wietkweker moet 4,7 miljoen euro ophoesten

Een veroordeelde hennepteler moet de overheid bijna 4,7 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar maandag bepaald. Volgens het OM is het een van de hoogste ontnemingen in het arrondissement Noord-Holland ooit.

De veroordeelde had in de periode 2004-2009 meerdere kwekerijen in Heerhugowaard, Uithoorn en Groningen met daarin vijf- tot zesduizend planten. Volgens de officier van justitie heeft hij hier grof geld mee verdiend en moet hij deze miljoenen aan crimineel geld terugbetalen.

De kweker zei echter nooit bonnetjes te hebben bewaard of er een gedegen boekhouding op na te hebben gehouden. Na de berekening van het OM kwam hij echter met een gedetailleerde eigen berekening. "Aangaande de ontnemingsprocedure lijkt veroordeelde ineens een fotografisch geheugen te hebben", is te lezen in het vonnis.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de teler in december 2012 tot ruim vier jaar celstraf. Hij had een leidinggevende positie bij de marihuanakweek. Zijn verzoek om een lager ontnemingsbedrag omdat hij niet genoeg geld zou hebben, verwees de rechter naar de prullenbak.

In maart werd de man namelijk weer veroordeeld wegens hennepteelt. "Klaarblijkelijk beschikt veroordeelde over voldoende financiële middelen om een nieuwe kwekerij op te bouwen", aldus de rechtbank. Bovendien kon zijn partner kort na zijn aanhouding in 2009 driehonderdduizend euro van een Zwitserse rekening opnemen.