Oudste autofabriek India stopt met elite-auto

De oudste autofabriek van India stopt per direct met de productie van de Ambassador sedan, lange tijd de auto van de elite van het land. Volgens Hindustan Motors heeft de fabriek een groot tekort aan geld en zijn werknemers steeds minder gedisciplineerd.

De Ambassador sedan werd in 1948 in productie genomen en stond lange tijd symbool voor de economische zelfredzaamheid van het land. Ruim vijftig jaar was de auto de norm voor premiers en andere hoogwaardigheidsbekleders. De robuuste auto is in bijna zeventig jaar echter nauwelijks veranderd en wordt inmiddels vrijwel alleen nog verkocht als taxi. Vorig jaar werden er 2214 verkocht, nog geen tiende van het niveau in de jaren tachtig.

Moederbedrijf Hindustan Motors verkeert zelf ook in financiële problemen. Hoelang de productie stil blijft liggen is niet bekendgemaakt. Het bedrijf zegt na een herstructurering weer verder te willen met de Ambassador. Ook gaan ze met schuldeisers om tafel zitten om de schuldenlast weg te krijgen.

Hindustan Motors, dat ook onder meer auto's bouwt voor Mitsubishi en Isuzu, zag de aandelenkoers maandag met tien procent inzakken.