'Doden blijven uit bij Oranjedeceptie'

Een vroegtijdige uitschakeling van het Nederlands elftal op een groot voetbaltoernooi leidt niet tot hogere sterftecijfers. Dat meldt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) na onderzoek.

Onderzoekers namen alle sterftestatistieken onder de loep rondom de uitschakeling van Oranje op de WK's en EK's tussen 1998 en 2010. Hoewel een hartverlamming niet is uitgesloten bij een gemiste kans, is het bewijs dat uitschakeling dodelijk is zeer zwak.

Tijdens de EK's van 2000, 2004 en 2008 steeg het sterftecijfer onder mannen na de uitschakeling wel maar dat is puur toeval, denken de onderzoekers. Ook tijdens de andere toernooien zijn geen opvallende cijfers ontdekt.

De onderzoekers keken alleen naar de uitschakeling van Oranje en niet naar bepaalde momenten in een wedstrijd die stressverhogend kunnen zijn. Er zijn echter ook geen afwijkende cijfers gevonden na de toernooien waarin Nederland het tot de halve finale of finale, wat vermoedelijk meer stress voortbracht, bracht.

Hoewel het Nederlands elftal tijdens het komende WK in Brazilië is ingedeeld in de 'poule des doods' kunnen de supporters daarom gewoon blijven kijken, wat er ook gebeurt.