Koning Thailand schaart zich achter coupplegers

De staatsgreep van het Thaise leger heeft maandag de zegen gekregen van koning Bhumibol Adulyadej. Het staatshoofd droeg legerleider Prayuth Chan-ocha het bestuur over het land op en drong aan op 'verzoening van het volk'.

De voorman van de junta, die vorige week de regering en het parlement terzijde schoof en de grondwet opschortte, waarschuwde met de koninklijke ruggensteun op zak dat demonstranten, politici en de pers geen verdeeldheid moeten zaaien. Anders dreigt Thailand terug te keren naar 'de dagen van weleer', zei de generaal. De pers 'moet op zijn tellen passen'. "Een ieder die iets opruiends op Facebook plaatst handelt in mijn ogen tegen de rust en vrede in het land."

Koning Bhumibol sprak maandag zijn zorg uit over het toenemende geweld tussen aanhangers van de inmiddels afgezette premier Yingluck Shinawatra en haar tegenstanders, van wie velen de afgelopen tijd aandrongen op ingrijpen van het leger. Juntaleider Prayuth greep dat geweld aan om zijn machtsgreep te rechtvaardigen. "Toen het conflict zich verdiepte en er geweld dreigde moesten we wel ingrijpen", aldus de generaal.

Sinds vrijdag houdt het leger tientallen politici, bestuurders en opinieleiders vast, onder wie ex-premier Yingluck Shinawatra. Waar zij verblijven en hoe het hun vergaat is onbekend.