Senator Australië neemt nepbom mee naar werk

Een Australische senator heeft zijn collega's maandag flink laten schrikken met een nepbom. Bill Heffernan had het nepexplosief naar binnen gesmokkeld om de in zijn ogen gebrekkige beveiliging van het parlementsgebouw aan de kaak te stellen.

De 71-jarge Heffernan haalde zijn nepbom tevoorschijn tijdens een hoorzitting waarin op dat moment Tony Negus, de chef van de Australische federale politie, werd gehoord. Negus beaamde dat met de huidige veiligheidsmaatregelen niet kan worden voorkomen dat iemand de ingrediënten voor een bom het parlementsgebouw in smokkelt.

Tot vorige week moest bijna iedereen in het Australische parlement door een metaaldetector en werden tassen gecontroleerd met een röntgenscan. De beveiliging is echter versoepeld, waardoor alleen nog journalisten, diplomaten en sommige onderaannemers worden gecontroleerd. Parlementariërs, hun staf en hun familieleden mogen voortaan direct doorlopen. Volgens de voorzitter van de senaat is de versoepeling deels een bezuinigingsmaatregel.

Negus liet later weten dat Heffernan hem van tevoren op de hoogte had gesteld van de actie. Heffernans collega's wisten echter van niets. "Ik hoop dat je niet iets illegaals doet, waar wij nu medeplichtig aan zijn", zei parlementariër Ian Macdonald.