Miljardair Porosjenko wint Oekraïense verkiezingen

Miljardair Petro Porosjenko heeft de presidentsverkiezingen in Oekraïne al in de eerste ronde gewonnen. Na het tellen van veertig procent van de stemmen maandagochtend staat de chocoladefabrikant op bijna 56 procent. De 48-jarige Porosjenko heeft de overwinning al opgeëist. De opkomst was, met zo'n zestig procent, hoog.

Porosjenko zei dat zijn eerste daad als president een bezoek aan de oostelijke regio's wordt, waar pro-Russische separatisten onlangs eenzijdig twee onafhankelijke 'volksrepublieken' uitriepen. Hij beloofde regionale autonomie te verruimen en amnestie aan activisten te verlenen die geen geweld hebben gebruikt. Ook wil hij zo snel mogelijk een nieuwe veiligheidsverdrag met Rusland sluiten. De Russische president Vladimir Poetin heeft vooraf laten weten dat hij 'de keuze van het Oekraïense volk' zou respecteren.

Voormalig premier Joelia Timosjenko neemt met 13 procent van de stemmen op grote afstand de tweede plaats in. Als deze cijfers blijven staan en Porosjenko inderdaad meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen is een tweede stemronde niet nodig.

"Het land heeft een nieuwe president", zei Porosjenko zondagavond tegen enkele honderden journalisten bij zijn campagnehoofdkwartier. "Ik ben ervan overtuigd dat deze verkiezingen eindelijk vrede brengen in Oekraïne en een einde maken aan de wetteloosheid, de chaos en de terreur van bandieten in het oosten. Mensen met wapens moeten weg uit Oekraïense straten, Oekraïense dorpen en steden", zei Porosjenko.

Voor de stembureaus in Kiev stonden zondag lange rijen, maar in het oosten intimideerden zwaarbewapende pro-Russische separatisten de kiezers. Ze sloegen stembussen kapot, sloten stemlokalen en uitten dreigementen. Door hun optreden was nog geen twintig procent van de stemlokalen in het oosten open.

Voor de verkiezingen waren 35,5 miljoen Oekraïners stemgerechtigd, van wie 5,1 miljoen in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. Volgens de separatisten hoefde daar niet gestemd te worden, omdat ze zich na een omstreden referendum op 11 mei onafhankelijk hebben verklaard en volgens hen geen deel meer uitmaken van Oekraïne.

In het oosten werd inderdaad weinig gestemd. Het regionale bestuur in Donetsk zei dat zondag maar 426 van de 2430 stemlokalen in de regio open waren en in de stad Donetsk, waar een miljoen mensen wonen, geen een. Ook in de stad Loehansk werd niet gestemd, al waren er in de regio wel enkele stembureaus open.

In Novoajdar, vijftig kilometer ten noorden van Loehansk, werd zondag gevochten. Er zouden verscheidene slachtoffers zijn gevallen.