Gedode Gwenettes gsm onkraakbaar

De donderdag in koelen bloede afgemaakte topcrimineel Gwenette Martha neemt vermoedelijk het een en ander aan geheimen mee naar gene zijde. Zo slaagde de politie er nooit in zijn telefoon te decrypten. Martha's advocaat noemt zijn dood ondertussen 'justitieel falen'.

De Blackberry van Gwenette Martha werd bij zijn arrestatie in het najaar van 2012 in beslag genomen, schrijft AT5. Er werden ook jammers gevonden om gsm- en gps- signalen te storen, en sweepers om afluisterapparatuur te lokaliseren. De telefoon werd eerst door het Nederlands Forensisch Instituut onder handen genomen, maar tevergeefs. Vervolgens probeerden experts in de VS het ding te kraken maar ook die trokken aan het kortste eind. Uiteindelijk gaf justitie het maar op.

Bij een tussentijdse zitting van een van de twee rechtszaken waarin hij verdachte was, gaf Martha overigens aan dat hij wel mee wilde werken aan het ontsleutelen van de mobiele telefoon. "Maar dan moet ik wel de code nog herinneren", voegde hij er wellicht veelbetekenend aan toe.

Martha mocht die zaken overigens in vrijheid afwachten, aldus zijn raadsman Nico Meijering in Het Parool. Daar waren wel voorwaarden aan verbonden. De topcrimineel moest in Nederland blijven en zich op gezette tijden bij een politiebureau melden. Daartegen procedeerde de advocaat namens zijn cliënt, omdat het diens leven in gevaar zouden brengen. Toen Martha onlangs een kogelwerend vest kocht werd hij prompt aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een misdrijf. Dat droeg hij dus maar niet meer, aldus Meijering.