'Overstromingen Balkan door winst Conchita Wurst'

De recente overstromingen op de Balkan zijn de straf van God omdat Conchita Wurst het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Dat oordeelt patriarch Irinej van de Servisch orthodoxe kerk, schrijft de Poolse website Onet vrijdag. De Oostenrijkse Wurst, beter bekend als 'de vrouw met de baard', wierp zich op als symbool voor de emancipatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Het uiterlijk van Wurst werd al vaker gekoppeld aan de verschijning van Jezus. "Deze natuurrampen zijn een teken dat iemand zich niet als Jezus mag presenteren", schrijft Irinej. Een collega van de Russisch orthodoxe kerk noemt Wurst een 'gruwel'. Volgens hem is de uitslag van het Europese zangfestijn 'de volgende stap in Europa om de christelijke identiteit te verwerpen'.

Tijdens de finale van het Songfestival op 10 mei gingen al geruchten dat de Russische staatstelevisie het optreden van Wurst niet had uitgezonden. Dat bleek echter een gerucht. Wel hebben zo'n vijftienduizend conservatieve Russen een petitie ondertekend dat het Songfestival voortaan helemaal niet meer op de Russische tv mag worden uitgezonden. "Oostenrijk wordt vertegenwoordigd door een travestiet, een levensstijl die voor Russen onaanvaardbaar is", was de boodschap.

Volgens de laatste cijfers eisten de overstromingen vijftig levens en werden ruim honderdduizend mensen uit hun huizen verdreven. Ruim 1,6 miljoen mensen worden door de overstromingen beïnvloed, zoals bijvoorbeeld door uitbrekende epidemieën.