ChristenUnie tegen stemmen op zondag

De ChristenUnie wil niets weten het idee van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om bij de volgende Europese verkiezingen op zondag te gaan stemmen. "In een democratie moet je rekening houden met minderheden", zegt Kamerlid Gert-Jan Segers.

Segers zou er zelf geen principieel bezwaar tegen hebben om op zondag te gaan stemmen. "Maar er is een groep orthodoxe christenen die dat wel heeft. Hun moet je het leven niet onnodig zuur maken."

Segers ziet er ook niets in om mensen met bezwaren tegen stemmen op zondag de mogelijkheid te geven al op vrijdag naar het gemeentehuis te gaan om hun stem uit te brengen, zoals Plasterk heeft geopperd. Dan blijft het probleem bestaan dat bijvoorbeeld de SGP geen uitslagenavond op zondag wil organiseren.

De ChristenUnie wil dat de Europese regel van tafel gaat die bepaalt dat de voorlopige uitslag pas op zondag bekend mag worden. "Het argument is dat de uitslag in andere landen kan worden beïnvloed, maar het lijkt me heel sterk dat bijvoorbeeld de Grieken zich iets gelegen laten liggen aan wie er bij ons wint en verliest."