Elektrische stoel en vuurpeloton mogelijk terug in VS

De Amerikaanse staat Tennessee gaat doodvonnissen weer voltrekken met de elektrische stoel als de middelen om een dodelijke injectie te geven niet voorhanden zijn. De Republikeinse gouverneur Bill Haslam ondertekende donderdag een wet die dit mogelijk maakt. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van Tennessee stemden in april al met grote meerderheden voor het voorstel.

Tennessee is de eerste Amerikaanse staat die de elektrische stoel weer van stal haalt zonder terdoodveroordeelden de kans te geven te kiezen hoe zij geëxecuteerd zullen worden, zegt Richard Dieter van het Death Penalty Information Center in Washington. Hij verwacht dat executiebesluiten juridisch zullen worden aangevochten, zowel om de staat te laten bewijzen dat een dodelijke injectie niet mogelijk is, als op grond van bezwaren tegen wrede en ongebruikelijke straffen.

Tweeëndertig Amerikaanse staten hebben de doodstraf nog in de boeken staan. Meer dan twaalf daarvan voeren die straf ook regelmatig uit. Allemaal zijn ze in elk geval voor een deel afhankelijk van dodelijke injecties. Aan de middelen daarvoor bestaat een tekort, omdat de Europese leveranciers ze daarvoor niet beschikbaar willen stellen.

Een executie met een alternatief gifmengsel liep vorige maand in Oklahoma uit op een fiasco. De 38-jarige veroordeelde overleed uiteindelijk wel; niet aan de ingespoten middelen, maar aan een hartaanval door een dichtgeklapt bloedvat. In Utah wil een Republikeinse politicus voorstellen doodvonnissen te laten voltrekken door een vuurpeloton. "Het klinkt als het Wilde Westen, maar is waarschijnlijk de meest humane manier om iemand te doden", zegt afgevaardigde Paul Ray.

Het Amerikaanse hooggerechtshof stak donderdag te elfder ure een stokje voor een geplande executie in Missouri. Het hof gaf geen toelichting op zijn besluit, maar verwees de zaak van Russell Bucklew terug naar een lagere rechtbank.